Waterproject Spoortuin en Essenburgpark

De KNNV Natuurlijk Rotterdam organiseert samen met de Spoortuin en het Essenburgpark een Citizen Science wateronderzoek.

Met citizen science kan iedereen die dat wil een onderzoeker worden.

Met dit citizen science waterproject van De KNNV Natuurlijk Rotterdam gaan we samen de ecologische waterkwaliteit in dit stukje stadsnatuur in beeld brengen.

Wil je zelf ontdekken en leren wat in en rond het water leeft? Wil jij begrijpen hoe de wetenschap werkt? Wil je meedenken over het waterbeheer in een Rotterdams stadsnatuurgebied? Dan is deze natuurbelevingsactiviteit iets voor jou.

Doe mee aan dit ‘citizen science’ project op

woensdagmiddag 15 mei van 17:30 – 20:00 uur

In gezond water schuilt een enorme rijkdom aan dieren en planten. Ook in het water in het Essenburgpark? Dat is de vraag die we samen gaan uitzoeken met allerlei metingen en andere doe-activiteiten.

Wat ga je doen?

Ecologische metingen, zoals:

  • Met een schepnet waterdiertjes vangen en in een bak met een zoekkaart ontdekken welke soort het is.
  • Water- en oeverplanten met een hark naar de kant trekken. Daarna uitzoeken welke soorten het zijn. Dat kan met een zoekkaart, maar ook met Plantnet of ObsIdentify op een smartphone of tablet.

Fysische eigenschappen van het water en de omgeving ervan meten, zoals:

  • De diepte van het water, de temperatuur, kleur, geur, de stroomsnelheid, afval op de oever, de helderheid van het water meten met een secchischijf, enz.

Chemische eigenschappen, zoals de pH.

Hoe hoger de biodiversiteit, hoe beter de natuur het water schoon kan houden.

Deelname is gratis.

Aantal deelnemers: 20. Voorkennis is niet nodig.

Geef je op via natuurlijkrotterdam@knnv.nl

De verzamelplek wordt dan in detail toegestuurd.

De mensen van de Spoortuin en het Essenburgpark zorgen voor koffie en thee met een versnapering er bij!

Schoon water is de basis voor de biodiversiteit in en rond het water. In stedelijk gebied is ecologisch gezond water belangrijk voor een gezonde en prettige leefomgeving voor planten, dieren, mensen en … de kwaliteit van de bodem.

Als burgerwetenschapper kun je meedoen om de ecologische waterkwaliteit van het water in jouw buurt te meten. De resultaten van deze metingen helpen om mee te denken en te beslissen wat we kunnen doen om de waterkwaliteit voor planten en dieren te verbeteren.

Tip: Trek waterdichte schoenen aan, neem regenkleding mee en een smartphone of tablet.

Doel van het project wateronderzoek van de KNNV Natuurlijk Rotterdam.
Inzicht en bekendheid vergroten van waterleven in en rond een aantal kleinere wateren in Rotterdam door vaststelling van de ecologische kwaliteit (abiotisch en biologisch).

Van de onderzochte wateren is ook in Rotterdam de waterkwaliteit meestal matig tot slecht.
De waterkwaliteit van grote wateren wordt in Rotterdam gemonitord. De kleinere watertjes, zoals vijvertjes, slootjes, meestal niet. Toch zijn deze watertjes heel belangrijk, omdat een goede waterkwaliteit de basis is voor de biodiversiteit in en rond deze watertjes.

Doel project wateronderzoek

Inzicht en inventarisatie van het water, het waterleven en de oever in een aantal kleinere wateren in Rotterdam door vaststelling van de ecologische kwaliteit (abiotisch en biotisch).

Essenburgpark

Het Essenburgpark is een natuurlijk stadspark in een verwilderd landschap. Een groenstrook tussen het spoor en de stad met greppels en slootjes. Het gebied was tot 2017 eigendom van de Nederlandse Spoorwegen. Op initiatief van buurtbewoners werd het een openbaar stadsnatuurgebied. Het Essenburgpark ligt laag. Daardoor ligt hier ook een kans om goedkope en natuur-inclusieve waterberging te realiseren. Is hier invloed van overstortwater vanuit het rioolstelsel? Het streven van de omwonenden is een goede ecologische en milieuhygiënische waterkwaliteit. De gebruikers van deze groene ruimte willen een ecologische verbetering van de flora en fauna.

Datum & tijd
wo 15 mei 2024 van 17:30 tot 20:00