Laurierkers

Wie is de Laurierkers? (Prunus laurocerasus)

De laurierkers is een invasieve exoot die zich snel kan uitbreiden, ook in het openbare plantsoen.
Steeds meer zaailingen worden in het wild waargenomen. Hij werd daarbij geholpen door bes-etende vogels en de klimaatverandering. Zijn land van oorsprong is Turkije en Zuidoost-Europa. Daar komt hij voor als ondergroei in loofbossen. In Nederland zijn er veel cultivars (kunstmatig gekweekte rassen).

Gezellig, zo’n wintergroene muur

De laurierkers is de meest aangeplante struik in het openbaar groen in gemeenten. Burgers hebben struiken laurierkers op de erfgrens aangeplant. Een altijd groene muur is beter dan zo’n ongezellige houten schutting toch?

Wie eten van de laurierkers?

Imkers weten de laurierkers te waarderen. Bijen vinden er nectar. Mieren snoepen van het vocht uit de bladklieren. Vogels eten de bessen en zorgen zo voor de verspreiding van het zaad.

Toch een invasieve exoot?

Geen enkele inheemse plant kan onder hem groeien. Daardoor vormt hij een bedreiging voor de biodiversiteit. Het is een invasieve exoot.
Onze bes-etende vogels zorgen voor de verspreiding van exotische struiken met bessen. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Amerikaanse vogelkers en het Amerikaans krentenboompje.
Onlangs bleek, dat ook de Cotoneaster zich in de duinen kan verspreiden.
De laurierkers wordt steeds vaker gezien in onze bossen, ook in de stadsbossen. Soms nog als een piepjong struikje. “Ach, dat kan nog geen kwaad, geen aandacht aan schenken.” Maar twee tot drie jaar later is dat al een halfhoge struik. En daar blijft het niet bij. Met zijn ondergrondse worteluitlopers groeit hij door tot een dicht heesterbosje. Onder een laurierkers kan geen andere plant groeien. Hier zie je geen inheemse planten, geen voorjaarsflora, maar ook geen bos-verjonging.
In midden-Europa is dat nu echt een probleem. In Duitsland noemen ze dit verschijnsel ‘Laurophyllisierung’. Wie een laurierhaag plant, begaat een misdaad tegen de natuur.
Veel invasieve exoten konden zich vanuit stedelijk gebied uitbreiden naar de omliggende bossen en duinen.

Overdrijf je niet een beetje?

Dat zeiden we ook in het begin van de Japanse duizendknoop, de hemelboom en vele andere invasieve exoten. Zij staan inmiddels op de Europese Unielijst van verboden planten. In het begin gaat het vaak heel langzaam. En opeens sta je raar te kijken hoe snel soms zo’n uitbreiding kan gaan.
De eerste waarnemingen van verwilderde laurierkers was rond 2000. Toen hadden we relatief milde winters. Na 2011 namen de meldingen en het aantal kilometerhokken toe. Ook weer een periode van milde winters. Daar profiteerde de laurierkers van. De jonge laurierkersjes hebben een hekel aan koude winters. Dan zijn zij kwetsbaar. Maar…. staan zij enkele jaren in de grond, dan kunnen ze ook hele strenge winters aan. De winterhardheid is dan uitstekend. Het is een populaire tuinplant die je overal wel tegenkomt. Het is een sterke, gezonde en krachtige groeier, die goed tegen snoeien kan.

Verspreiding van invasieve exoten is niet altijd te voorkomen. Lange tijd blijft het een kleine populatie. Bestrijdings- en beheerkosten zijn in deze fase beperkt.
Als zo’n populatie groter wordt is er vaak veel schade. De bestrijding is dan heel kostbaar.  
Het tijdig signaleren van ongewenste soorten op plekken waar je ze echt niet wilt hebben is daarom belangrijk.
Voorkomen dat zij zich explosief kunnen verspreiden is beter als het nog niet te laat is.
Iets om dus toch maar in de gaten te houden?

De eerste vestiging van laurierkers in het Schollebos

Bronnen:
NVWA Veldgids bossen
Kijk op exoten, november 2016
https://edepot.wur.nl/11739
Ongewenste vaste planten en struiken in de stad Gent.
https://stad.gent/sites/default/files/page/documents/VastePlanten%26Heesters_Exoten_ongewenst.pdf
In het Epser bos werd al en halve ha laurierkers verwijderd.
https://www.bosrijker.com/recent-werk
In België is een lijst van invasieve planten samengesteld, opgedeeld in een zwarte lijst, een bewakingslijst en een alarmlijst. De laurierkers staat op de bewakingslijst
https://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/33/tuinbabbel/55615/invasieve-exoten

https://waarneming.nl/species/9200/