Excursie Red de Rugstreeppad

Hoek van Holland

30 september 2022

Afgelopen mei ontvingen we van Staro BV. het verzoek of wij dit jaar de rugstreeppadden wilden redden in het projectgebied Metro aan Zee in Hoek van Holland. Ruud heeft zich hiervoor opgegeven.
Vanaf mei tot en met november, elke week een paar dagen, was Ruud uren actief langs de zes kilometer lange route in dit uitzonderlijke kustgebied.
De soms kleine, piepjonge rugstreeppadjes zijn door Ruud uit een van de vele emmers gevist en elders weer uitgezet. Zeer nauwkeurig en met heel erg veel plezier. Topscore was een verhuisemmer vol: 74 rugstreeppadden!
Lees meer over dit beschermde beestje op Rugstreeppad (ravon.nl).
Eind september zijn we bij Ruud op bezoek geweest. Dat was een uitermate levendige ontmoeting. Zie het korte filmpje hieronder:

Redden van rugstreeppadden, een korte film. KNNV Natuurlijk Rotterdam e.o. is gevraagd om rugstreeppadden te redden van mei t/m november 2022 tijdens de aanleg van Metro aan Zee, Hoek van Holland.
Sinds 2020 worden deze beschermde amfibieën buiten het bouwterrein gezet i.s.m. Staro natuur en buitengebied, in opdracht van Staro BV. Met: rugstreeppadden, Ruud Lecluyze en Geert van Poelgeest. Camera: Sannetje van Haarst

Sharida heeft begin dit jaar een zeer opvallende waarneming beschreven, dat staat hier:
https://rotterdam.knnv.nl/nieuws/de-roodpotige-kruisspinnendoder/