Wat kun je ervaren/leren?
De heemtuin is enorm gevarieerd. Wij gaan kijken naar een veenmoeras, een open bostype, een natuurlijke oever en welke planten en dieren hier kunnen leven. Stinsenplanten en andere voorjaarsbloeiers. Er zijn nog weinig bladeren. Daardoor kunnen we de vogels nog goed zien en hun voorjaarszang horen. Leren van en met elkaar. Na afloop gaan we ergens wat drinken en napraten.
Wat meenemen?
Verrekijker en waterdichte schoenen. Een veldgids kan ook handig zijn en/of Obsidentify of plantnet op je smartphone.
Opgeven via natuurlijkrotterdam@knnv.nl; leden gratis; niet leden €5,- of een vrijwillige bijdrage.
Een heemtuin, heembos of heempark is een kunstmatig, meestal omheind landschapselement, bedoeld om de inheemse, wilde flora en fauna te laten zien aan mensen die daar anders niet mee in aanraking zouden komen. Het begrip is geïntroduceerd door Jac. P. Thijsse (1865-1945, één van de grondleggers van de KNNV). Het oorspronkelijke idee van Thijsse was dat van een educatief plantsoen dicht bij de mensen. In een heemtuin kun je zien hoe een natuurlijke begroeiing er uit ziet.
Een heemtuin moet je niet verwarren met een botanische tuin (vroeger: hortus botanicus). Deze tuinen (of arboreta) werden aangelegd met een wetenschappelijk doel. Er werden collecties uitheemse planten verzameld, vaak van één bepaalde soort. Doel was om deze exotische planten te onderzoeken, te kruisen en te kweken.
Afbeelding boven: Gevlekt longkruid